|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: docxتعداد صفحات: 80حجم فایل: 305قیمت: 6000 تومان
بخشی از متن:
تغذیه ی دوره ای یا مرحله ای عبارتست از طراحی برنامه های تغذیه ای گاوها براساس میزان تولید – مصرف غذا – تغییر وزن بدن و زایمان .
ترتیب تولید در گاوهای شیری به صورت زیر می باشد :
1- دوره ی اوج شیر دهی
2- دوره ی افزایش اندوخته های بدن (افزایش وزن ) . 5و4- دوره ی خشک (2 ماه پایانی آبستنی )بر اساس پنج مرحله تولید حیوان به شرح زیر می باشد :
1- از هنگام زایمان تا 80 روز بعد از آن 2- 80 تا 200 روز بعد از زایمان 3- 200 تا 305 روز بعد از زایمان 4- 45 تا 60 روز قبل از زایمان
5- گروه گاوهای که دوره خشکی آنها رو به اتمام است با توجه به این مراحل برنامه های تغذیه ای اختصاصی جهت تولید بیشتر و نگهداری سالم گاوهای شیری اعمال می گردد :
1- برنامه های تغذیه ای در مرحله اول تولید :
پس از زایش تولید شیر به سرعت افزایش می یابد و در 6 تا 8 هفته به بیشترین مقدار می رسد اما مصرف غذا نسبت به نیازهای تولیدافزایش نمی یابد به گونه ای که بیشترین مقدار مصرف ماده ی خشک 12 تا 15 هفته پس از زایش خواهد بود از این رو بیشترین ماده گاوهای شیرده برای 8 تا 10 هفته در حالت تعادل منفی انرژی خواهند بود . گاوهای پر شیر احتمالاً تا هفته ی بیستم و یا بیشتر در تعادل منفی انرژی خواهند بود .
گاو شیر ده کمبود انرژی دریافتی برای تولید شیر را از اندوخته های بدن تامین کرده و در این دوره از وزن آن کاسته می شود دوران بحرانی تغذیه ی گاوهای شیر ده از زمان زایش تا اوج شیر دهی است . هر کیلوگرم افزایش شیر در این دوره 200 کیلوگرم شیر بیشتر در کل دوره ی شیر دهی را در پی خواهد داشت .
در این دوره رعایت نکات ذیل ضروری است :
- از تغییرات ناگهانی و سریع جیره که موجب ناراحتی های گوارشی می شود خود داری نموده و تغییرات تدریجی را دست کم دو هفته پیش از زایش آغاز نمایید .
- از افزایش کنسانتره تا موقع برطرف شدن تنش های مربوطه به زایش خودداری نموده و سطح آن را در حدی نگهدارید که گاو شیر ده با دریافت حداقل مقدار ADF (18 تا 19 درصد ) ضمن بر خورداری از سلامتی دستگاه گوارش شیر با کیفیتی نیز تولید کند . میزان مصرف کنسانتره نباید بیش از 5/2 درصد وزن بدن باشد . تعداد دفعات تغذیه ای کنسانتره باید افزایش یافته و هر بار با مقدار اندکی کنسانتره تغذیه شود .
- دقت کافی در مورد تامین مواد مورد نیاز گاو شیر ده و نسبت صحیح آن با انرژی که میزان قابل توجهی از آن از اندوخته های چربی بدن تامین می شود اعمال نمایید در این مرحله از مواد ازته ی غیر پروتیینی با تجزیه ی کم در شکمبه استفاده کنید .
- با استفاده از علوفه های مرغوب و باکیفیت خوب و عوامل اشتها آورمصرف ماده ی خشک را افزایش دهید .
- سعی کنید علوفه های مورد تغذیه به قطعات ریز خرد نشوند و در صورت الزام از چنین علوفه هایی برای حفظ تعادلPH شکمبه و کاهش اسیدوز و دیگر ناراحتی های گوارشی بافرهای شیمیایی نظیر بی کربنات سدیم استفاده کنید .
- عوامل استرس زا نظیر واکسیناسیون سم چینی حمام ضد کنه و..... را به بعد از سپری شدن اوج شیر دهی موکول کنید .
- استفاده از مکمل نیاسین که ممکن است از دوره ی خشک آغاز شده باید برای گاوهای پر شیر ادامه یابد در این حالت مصرف غذا احتمالاً بیشتر و احتمال بروز کنیوز کمتر خواهد بود .
- با تغذیه ازمکمل های پر انرژی نظیر چربی و ملاس مصرف انرژی را بالا ببرید .
2- مدیریت تغذیه ای در مرحله دوم شیر دهی :
در این دوره گاو مرحله حساس پیک (peak) با حداکثر تولید را سپری کرده و واکنش های حیوان به حالت عادی برگشته و می تواند در صورت برخورداری از جیره ی متوازن توانایی های تولیدی خویش را بروز دهد . در این مرحله مدیریت گاوداری گاوهای مورد نظر را از لحاظ وضعیت بدنی بررسی نموده و در صورت برخورد با موارد غیر عادی نظیر رشد بی رویه گاوها و یا لاغری بیش از حد آنها درصدد اصلاح جیره بر آیید .
3- مدیریت تغذیه ای در مرحله آخر شیر دهی :
مدیریت تغذیه ای گاوهای شیرده در این مرحله آسان تر از مراحل دیگر است زیرا در این مرحله مصرف مواد غذایی بیشتر از نیازهای تولید شیر بوده تولید شیر رو به کاهش است .
نکاتی که مد نظر مدیریت گاوداری باید باشد عبارتند از:
- کاهش وزن ایجاد شده در آغاز دوره ی شیر دهی باید به گونه ای جبران شود که گاودر آغاز دوره ی خشک از وزن مناسبی برخوردار باشد .
- حداکثر کوشش در رابطه با تداوم شیر دهی در حد امکان به عمل آید .
- تلیسه های جوان نیازهای ویژه ای برای رشد دارند . بنابر این برای ایجاد رشد در تلیسه 2 ساله 20 درصد و برای تلیسه های 3 ساله 10 درصد از مواد غذایی بیشتر از تعداد مورد نیاز برای نگهداری منظور شود .
- با توجه به تقاضای کم مواد مغذی می توان نسبت علوفه به کنسانتره را افزایش داده و با استفاده از ترکیبات ازت دار غیر پروتئینی هزینه های غذایی را کاهش داد .
- جهت خشک کردن گاوها در پایان این مرحله میتوان غذا و آب مصرفی را محدود نمود .
4- مدیریت تغذیه ای گاوهای خشک :
به منظور آماده سازی گاو برای شیر دهی بعدی باید یک دوره ی خشک در نظر گرفته شود . با در نظر گرفتن یک دوره ی خشک 60 روزه تولید شیردهی بعد برای بیشتر ماده گاوها بهینه خواهد بود . .اگر دوره ی خشک کمتر از 40 روز باشد بافت پستان زمان کافی برای بازسازی نداشته و در نتیجه تولید شیر در شیر دهی ایده آل نخواهد بود . اگر دوره ی خشک بیش از 70 روز باشد گاوبیش از اندازه چاق می شود درحالی که تولید شیر در شیر دهی بعد بیشتر نبوده و دشواری چاقی نیز در پی خواهد آمد . گفته می شود که بازدهی مصرف انرژی برای بافت سازی به هنگام شیر دهی بیشتر از دوره ی خشک است از این رو باید کوشش کرد که کاهش وزن گاو در هفته های پایانی شیر دهی جبران گردد . بدین ترتیب افزایش وزن ماده گاو در دوره خشک بیشتر مربوط به رشد جنین خواهد بود .
مواردی که در این مرحله در زمینه تغذیه ی گاوها در نظر می باشند عبارتند از :
- مصرف کلسیم باید به کمتر از 100 گرم در روز محدود شود و هم زمان فسفر کافی در اختیار گاو ها قرار گیرد ( 35 تا 40 گرم فسفر در روز برای نژادهای بزرگ) کلسیم بیشتر به ویژه اگر جیره از نظر فسفر کمبود داشته باشد احتمال بروز تب شیر را افزایش خواهد داد .
- اگر علوفه کمبود سلنیوم دارد باید روزانه 3 تا 5 میلی گرم سلنیوم به علوفه اضافه کرد . اگر مصرف ویتامین E در خوراک زیاد نباشد موجب جفت ماندگی می شود .
- از تغذیه ی زیاد مواد معدنی باید خودداری کرد (به ویژه مخلوط بافر های نمک های سدیم ) و مصرف نمک طعام را باید به حداکثر 28 گرم در روز محدود نمود .
مصرف زیاد نمک موجب نگهداری آب در بدن و ایجاد خیز یا ادم در برخی گاوها به ویژه تلیسه های شکم اول می شود . گندیدگی سم یا نکروباسیلوز بین انگشتان پا در گاو
گندیدگی سم، یک بیماری عفونی در گاو است که مشخصه آن آماس بافت های حساس ناحیه پا و لنگش شدید می باشد. اگرچه بیماری در هر سنی بروز می کند ولی در بالغین بیشتر اتفاق می افتد. بیماری از نظر اقتصادی حاﺋز اهمیت است چون باعث کاهش تولید و در مواردی به علت پیشرفت بیماری و نکروز وسیع پا و درگیری مفاصل، قطع ناحیه سم الزامی می باشد. گرچه عامل بیماری فوزوباکتریوم نکروفوروم شناخته شده ولی نقش سایر باکتری ها مثل باکتروﺋیدس ملانینوژنیکوس را در بروز بیماری نباید نادیده گرفت.
ضربه و سایش در ناحیه بین انگشتان از عوامل مستعد کننده شناخته شده در بروز گندیدگی سم می باشد. زمین سنگفرش یا بستر پوشیده شده از مواد خشبی، زمینه بیماری را فراهم می سازد. اشاعه بیماری در فصول بارانی و مرطوب سال بیشتر است. در رطوبت بالا وقتی پوست متورم و نرم است احتمال بروز زخم بیشتر می شود. مواد مترشحه از ضایعات دام مبتلا احتمالا" منبع آلودگی محسوب
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
اصول و راهکارهای پرورش گاو شیری و گوساله,پرورش گاو شیری,گاو شیرده,تغذیه دام,تغذیه گاو,واکسیناسیون دام و گاو,بیماریهای گاو شیرده,گوساله,پرورش گوساله ,
:: بازدید از این مطلب : 243
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: PPTXتعداد صفحات: 33حجم فایل: 5669قیمت: 6000 تومان
بخشی از متن: توضیحات: فایل پاورپوینت ارسی در معماری سنتی ، در حجم 33 اسلاید قابل ویرایش ، همراه با یک هدیه ویژه.
بخشی از متن: ارسی پنجره ای است که نور را قاب می کند و به آن تنوعی رنگین می بخشد.ارسی در لغت از دو بخش تشکیل شده. ((ار)) و ((سی)). لغت ار حکایت بالا رفتن است.یعنی ارسی دارای نقش نمادین است.و هم دارای نقش کاملا مادی و این از خصلت های هنر سنتی است که زیبایی و سودمندی وکاربرد را با فلسفه و حکمت و عرفان پیوند می زند تا زندگی روزمره را سرشار از امنیت وآرامش و تعمق و رمز و معنا نماید.می توان افزود که ارسی اگرچه از عهد صفویه به این سو در تاریخ هنر به شهرت رسیده است اما به عنوان یکی از اجزای هنر سنتی ایران مجموعه ای است از هنرهای سنتی متنوع که هر یک به قدمت تاریخ و فرهنگ بشر دارای ریشه وسابقه است.گویی ارسی ضیافتی است به افتخار نور که همه هنرها جمع آمده اند تا در آن نور را تقدیس نمایند. ارسی، چیدمان چوب با شیشههای رنگی، یادگاری از روزگاران گذشته و الهام گرفته از نقوش اصیل اسلامی که در ساخت درها و پنجره بناها به کار میرفته و اکنون دیگر متداول نیست و تنها در خانههای بر جای مانده از قدیم دیده میشود، این سازههای اصیل چوبی هر چند در حال حاضر بهدلایل مختلف دیگر ساخته نمیشوند اما در سرتاسر ایران اسلامی در شهرها و روستاهای قدیمی هنوز وجود دارند و زیباتر از آن هستند که با گذر زمان از یادها فراموش شوند. و...
فهرست مطالب: ارسی پنجره های رو به نور ارسی در روند سنت نوآوری تعریف ارسی واژه شناسی ارسی ارسی در دوره قاجار تاریخچه ارسی و شیشههای رنگی چوب و شیشه در معماری ایران انواع ارسی اثرات و دلایل استفاده از پنجرههای ارسی ارسی در چند نمونه بنای تاریخی
این فایل با فرمت پاورپوینت در 33 اسلاید قابل ویرایش تهیه شده است.
هدیه محصول: فایل پاورپوینت مصالح ساختمانی شیشه(28 اسلاید)
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
دانلود پاورپوینت ارسی در معماری سنتی,ارسی در معماری سنتی,ارسی,پاورپوینت ارسی در معماری,ارسی پنجره های رو به نور,پاورپوینت آشنایی با ارسی,پاورپوینت ارسی در معماری سنتی,پاورپوینت ارسی,پنجره,شیشه رنگی ,
:: بازدید از این مطلب : 247
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: PPTXتعداد صفحات: 13حجم فایل: 1756قیمت: 5000 تومان
بخشی از متن: توضیحات: فایل پاورپوینت آشنایی با نرم افزار های Solidworks و Abaqus(نرم افزارهای رشته مهندسی عمران) ، در حجم 13 اسلاید قابل ویرایش.
بخشی از متن: مقدمه نرم افزار Solidworks: فناوری CAD/CAM با این فناوری توسط کامپیوتر ، طاراحان مدل سازان قطعه هایی را به جای اینکه با دست بکشن توسط کامپیوتر طراحی میکنند نسبت به نقشه هایی که با دست کشیده میشود با ابعاد اندازه های مختلف دقیق تر و ویرایش کردن اصلاح کردن الگو برای آنها آسان تر میباشد. با توجه به توسعه روز افزون نمیتوانند یک الگو را تحلیل دینامیکی کنند ،مورد آزمایش های مثل تنش-کرنش ، انتقال حرارت ،نفوذ جرم تحلیل حرارتی اجزا الکتریکی ، اکوستیک و... قرار دهند و یک سیستم طراحی پیشرفته را انجام داد. Soidworks از جمله نرم افزارهایی طراحی المان محدود است که با قدرت بالا در طراحی ، مدلسازی، نقشه کشی و... را در ویرایش و ساخت راحت تر میکند برای ما یا با سطح یا با حجم ایجاد کردن نقاط بینهایت سطح های بینهایت به کار می رود.
مقدمه نرم افزار Abaqus: از جمله نرم افزارهای قدرتمند المان محدود ، برای طراحی یک سیستم ، مکانیزم ها و تحلیل های دینامیکی است. Coastal Engineering Manualبه اختصار (CEM) همان آئین نامه مهندسی ساحل است . Finite Element Method به اختصار (FEM) تحلیل مهندسی به روش اجزا محدود است. این نرم افزار دارای مجموعه المان های بسیار گسترده ای است که هر نوع هندسه ای را میتوان توسط این المان ها مدل کرد. همچنین دارای مدل های رفتاری بسیار زیادی است که در مدلسازی انواع مواد با خواص و رفتار گوناگون نظیر فلزات، لاستیک ها، پلیمرها، کامپوزیت ها، بتن مسلح، فوم های فنری و نیز شکننده و همچنین مصالحی ژؤتکنیکی نظیر خاک و سنگ، قابلیت بالایی را ممکن می سازد.استفاده از این نرم افزار تنها محدود به تحلیل مساعل مکانیک جامدات (یعنی مسعله تنش ـ کرنش) نمیشود. با استفاده از این نرم افزار میتوان مساعل مختلفی نظیر انتقال حرارت، نفوذ جرم، تحلیل حرارتی اجزا الکتریکی، آکوستیک، تراوش و پیزو الکتریک را مورد مطالعه قرار داد.انواع مختلف پارت ها مانند Discrete Rigid، Deformable، Analytical Rigid مدل های متقارن و نیز مدل های Orphan Mesh استفاده گردد تا خواننده با نحوه تحلیل با این گونه پارت ها آشنا شود و روی خروجی های نرم افزار به صورت کانتور نمایشی، نمودار و به صورت فایل Excel میتوان نمایش داد. و...
فهرست مطالب: مقدمه نرم افزار Solidworks نمومنه های کار شده در محیط Solidworks مزایای نرم افزار Solidworks مقدمه نرم افزار Abaqus نمومنه های کار شده در محیط Abaqus مزایای نرم افزار Abaqus
این فایل با فرمت پاورپوینت در 13 اسلاید قابل ویرایش تهیه شده است.
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
دانلود پاورپوینت آشنایی با نرم افزار های Solidworks و Abaqus,نرم افزار SolidworkS,نرم افزار Abaqus,Abaqus,نرم افزار مهندسی,پاورپوینت آشنایی با نرم افزار های Solidworks و Abaqus,پاورپوینت آشنایی با نرم افزار مهندسی,Solidworks ,
:: بازدید از این مطلب : 261
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: PPTXتعداد صفحات: 13حجم فایل: 2452قیمت: 5000 تومان
بخشی از متن: توضیحات: فایل پاورپوینت آنالیز سایت خیابان امام خمینی(شهرستان کاشمر)،در حجم 13 اسلاید قابل ویرایش ، همراه با یک هدیه ویژه.
بخشی از متن: خیابان امام خمینی تنها خیابان اصلی کاشمر می باشد که بقول کاشمریها اگر در این شهر روزی یکبار به خیابان امام نروی و دفترچه ات را در فلکه مرکزی مهر نزنی انگارآنروز به هیج جایی نرفته ای . خیابان امام از فلکه باغمزار شروع و تا فلکه مرکزی امتداد دارد که طول آن حدود 2 کیلومتراست و تنها چهارراه این خیابان چهارراه بهبودی است که یک زمانی تنها چراغ قرمز کاشمردر همین چهارراه بود گرچه که الان هم فکر کنم حدود پنج چراغ قرمز بیشتر در کاشمرنیست. خیابان امام بدلیل اینکه بیشتر بانکها ، پاساژها و خصوصا داروخانه ها و مطب پزشکان وفروشگاههای مهم در این خیابان قرار دارند مرکزیت خود را نگه داشته و از ساعت 10 صبح تا 14 و از 18 تا 21 جای سوزن انداختن نیست. و...
فهرست مطالب: آشنایی با خیابان موقعیت سایت بررسي ابعاد و اندازه زمين همجواری ها اقلیم بررسي آلودگي صوتي دسترسی ها
این فایل با فرمت پاورپوینت در 13 اسلاید قابل ویرایش تهیه شده است.
هدیه محصول: فایل WORD شهرک اکباتان(8صفحه)
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
دانلود پاورپوینت آنالیز سایت خیابان امام خمینی کاشمر,آنالیز سایت خیابان امام خمینی کاشمر,آنالیز سایت خیابان امام خمینی ,پروژه آنالیز سایت,پاورپوینت آنالیز سایت خیابان امام خمینی,خیابان امام خمینی شهرستان کاشمر ,
:: بازدید از این مطلب : 228
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: docxتعداد صفحات: 100حجم فایل: 204قیمت: 8000 تومان
بخشی از متن: پرواربندی گوسفند یکی از بهترین شغلها در کشاورزی هست که ریسک آن بسیار کم بوده و در بدترین حالت اگر سود نرساند ضرری هم نمیزند. بنابراین گوسفند پرواری یک فرصت سرمایهگذاری مناسب به شمار میرود
در این تعریف چند نکته قابل توجه وجود دارد.
روش نگهداری و تغذیه دامهای پرواری با سایر دامها متفاوت است و توجه بیشتر را میطلبد.
۲- پرواربندی در یک زمان و دوره معین اعمال میشود.
۳- بدست آوردن حداکثر اضافه وزن مورد توجه است پس دامهایی که با سرعت بیشتری رشد میکنند برای پرواربندی مناسبتر اند.
۴- اصل توجه به حداکثر بازده با حداقل هزینه ایجاب میکند حدالامکان از نگهداری دامهای مسنتر و بیمار که موجب ایجاد هزینه بیشتر و اتلاف مواد غذایی میشوند برای پرواربندی خودداری شود.
۵- هدف تامین پروتئین حیوانی است که عمدتاً در آنچه ما بنام عضله و گوشت میشناسیم وجود دارد. بنابراین در پرواربندی به پرورش دامهایی توجه میشود که با سرعت رشد بیشتر به ذخیره بافتهای عضلانی در مقایسه با بافتهای دیگر میپردازد.
مزایای پرواربندی:
مهمترین مزایای پرواربندی را میتوان بدین صورت خلاصه کرد:
تولید گوشت: دامهای لاغر و سبک وزن پس از یک سری عملیات تبدیل به دامهای سنگین وزن شده و به عبارت دیگر به تولید افزوده خواهد شد.
مرغوبیت گوشت: گوشت دامهای پروار دارای کیفیت بهتر از سایر دام هاست. هر قدر مقدار عضله در مجموع لاشه بیشتر باشد مرغوبیت گوشت بیشتر است و به همین دلیل دامهایی که چنین خصوصیتی را موجب میشوند برای نگهداری بهتراند و این دامها عموماً جوان هستند.
حفظ مراتع کشور استفاده از محصولات جنبی ایجاد اشتغال
بررسی بازار
نیاز انسان به پروتئین موجب شده که دامهای اهلی توسط بشر نگهداری و پرورش یافته و بخشی از نیاز غذایی وی را تامین نمایند. گرچه در سالهای اخیر جایگزینهایی برای گوشت قرمز معرفی شده است ولیکن طعم ومزة گوشت کماکان این محصول را بدون رقیب نگه داشته است. با عنایت به اینکه جمعیت دامی یک کشور سرمایه ملی محسوب میگردد تداوم تولید و استفاده صحیح از فرآوردههای آن حیاتی میباشد. بنابراین تولید گوشت قرمز باید چنان باشد که علاوه بر امکان تداوم تولید، صیانت از جمعیت دامی کشور را بعنوان یک سرمایة ملی و استفادة بهینه از فرآوردههای آن را میسر سازد.
افزایش جمعیت کشور در سالهای اخیر و به تبع آن افزایش مصرف فرآوردههای غذایی موجب شده است که روشهای سنتی استحصال مواد غذایی اعم از کشاورزی و دامداری کارآیی خود را از دست بدهند .از سوی دیگر با توجه به نیاز حیاتی انسان به پروتئین و همچنین سیاستهای دولت جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم خودکفایی و عدم وابستگی به بیگانگان در تامین مواد غذایی اساسی مورد نیاز شهروندان، درگام نخست و دستیابی به بازارهای خارجی منطقهای و فرا منطقهای، در گام بعدی، بکارگیری روشهای علمی نوین اهمیت روزافزونی یافته است.
تغذیه گوسفند
مراتع و علوفه جزء ارزانترین منابع خوراکی برای تغذیه گوسفندان محسوب می شوند . در سیستم چرا ذخیره علوفه گونه هایی مانند : مخلوط علوفه شبدر و علوفه غلات مانند : علوفه چاودار ، یولاف و جو به منظور رفع نیاز مواد خوراکی در زمستان کاهش می یابد . در سیستم چرای گیاهان فرصت بیشتری برای تغذیه گوسفند وجود دارد . چرای بیش از حد می تواند بیشتر احتیاجات انرژی و پروتئین میش ها را فراهم کند و به عنوان تامین کننده انرژی برای تولید ، نگهداری و رشد جایگزین غلات شود .
در بسیاری از سیستم های مرسوم چرا ، حیوانات در تمام سال در منطقه ای خاص از مراتع نگهداری می شوند . در چنین سیستم هایی باید تعادل صحیح بین دام و مرتع حفظ شود .
در فصل زمستان باید علوفه خشک با کیفیت بالا و کنسانتره مناسب در جیره غذایی میش ها منظور شود . میش های خشک می توانند در مرتع به تنهایی نگهداری شده و هنگامی که با علوفه خشک تغذیه می شوند ممکن است طی 4 هفته آخر از بره زایی به مکمل های افزودنی احتیاج پیدا کنند .
اگر میش ها به منظور حداکثر شیر و افزایش سرعت بره زایی پرورش داده می شوند لازم است در تغذیه آنها علوفه خشک همراه با یک برنامه غذایی مناسب با توجه به وضعیت بدنی آنها منظور شود . رابطه مثبتی بین قابلیت هضم و خوراک و میزان مصرف آن در نیز افزایش می یابد. در واقع خوراک هایی که قابلیت هضم بالایی دارند ، منجر به تحریک مصرف در دام می شوند .
نمک ید دار باید در طول پرورش به صورت قابل دسترس در اختیار میش ها قرار گیرد . در سیستم پرورش میش ها به منظور سهولت و صرفه اقتصادی در امر شیر دوشی ، باید دستگاههای شیر دوشی در سالن های شیر دوشی وجود داشته باشد .
اهمیت تاثیر جیره متعادل در تغذیه گوسفند : میش هایی که به خوبی رشد کرده و از بره های خود تا پایان مرحله از شیر گیری پرستاری می کنند به یک جیره متعادل برای نگهداری نیاز دارند . علوفه به تنهایی نمی تواند تمام مواد مغذی ضروری را برای عملکرد مطلوب تامین نماید . لذا به منظور افزایش کیفیت در امر تولید ، مواد مغذی ضروری مورد نیاز است.
مطالعه ای به منظور تعیین تاثیر جیره متعادل بر رشد وکیفیت پشم میش ها بعد از سن 365 روزگی انجام شده است . در این تحقیق از 46 میش در مناطق مختلف نژاد گوسفند سر سیاه لیتوان در یک مزرعه واقع در لیتوا استفاده شده است. طی این مطالعه گوسفندان شاهد با یک غذای استاندارد حاوی افزودنی های معدنی تغذیه شدند و خوراک گوسفندان سایر گروههای آزمایشی مشابه گروه شاهد بوده است اما در جیره آنها خوراک جو با مقدار مشابه آن بدون پوشینه جایگزین شده است . نتیجه آزمایش نشان داد که وزن در هر 24 ساعت به طور معنی داری افزایش داشته و ترکیب جیره در این آزمایش بر جعد تار پشم و کیفیت آن بی تاثیر ولی وزن زنده میشها ، جعد تار پشم را تحت تاثیر قرار داده است . نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهد که جو بدون پوشینه به دلیل بالا بودن ارزش غذایی آن می تواند به عنوان منبع مناسب پروتئین در جیره غذایی گوشفند و دیگر نشخوارکنندگان استفاده شود .
توصیه های عمومی برای تغذیه میش ها :
1- میشهای خشک و میشهای در آغاز آبستنی :
- علوفه لگومینه یا علوفه مرتع با کیفیت بالا و به مقدار جزیی غلات .
- علوفه خشک لگومینه با کیفیت مناسب به میزان 1 / 6 تا 2 کیلوگرم در روز .
- یونجه و علوفه خشک شبدر به میزان 6 / 1 کیلوگرم در روز .
سیلوی ذرت به میزان 7 / 2 تا 1 / 3 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 9. / . تا 13 / . کیلوگرم سنگ آهک 18. / . کیلوگرم .
علوفه خشک لگومینه با کیفیت بالا به میزان 9 / . تا 1 / 1 کیلوگرم و سیلوی ذرت به میزان 3 / 1 تا 8 / 1 کیلوگرم .
2- میشها در اواخر آبستنی (4 تا 6 هفته آخر آبستنی):
این مراحل جز مراحل حساس برای میشها محسوب می شود و تامین مواد مغذی در این زمان امری حیاتی به شمار می آید .بطوری که اگر مواد مغذی مورد نیاز تامین نشود ممکن است بیماری آبستنی که نوعی از بیماری کتوز است ایجاد شود که در این صورت می توان به میزان زیادی با بالا بردن مصرف انرژی به وسیله افزایش تدریجی مصرف کنسانتره در 6 هفته آخر آبستنی از بروز این بیماری پیشگیری کرد .
جیره های غذایی در این مرحله همانند جیره های اشاره شده در توصیه شماره 1- است که باید 2 / . تا 3 / . کیلوگرم غلات به جیره آنها افزوده شود .
3- میشهایی که از بره ها پرستاری می کنند :
مواد مغذی مورد نیاز میشها به طور قابل توجهی در دوره شیر دهی به ویژه هنگامی که از چند بره پرستاری می کند افزایش می یابد و نیاز میش به پروتئین ، انرژی و مواد معدنی بالامی رود .
موارد ذیل نمونه هایی از جیره میش هایی است که از بره های پرستاری می کنند :
- علوفه لگومینه با کیفیت بالا یا چرادر مراتع علوفه غلات به طور محدود و نیز تغذیه به میزان 4 / . کیلوگرم غلات در روز به ازای هر رأس میش.
- علوفه لگومینه با کیفیت بالا یا علوفه خشک لگومینه به میزان 4 / . تا 6 / . کیلوگرم در روزبه ازای هر رأس میش.
- سیلوی ذرت به میزان7 / 2 تا6 / 3 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 13 / . تا 18 / . کیلوگرم ، غلات 4 / . تا 6 / . کیلوگرم و غلات خرد شده 18. / . کیلوگرم در روز به ازای هر رأس میش.
- علوفه خشک لگومینه با کیفیت بالا به میزان 9 / . کیلوگرم ، سیلوی ذرت به میزان 8 / 1 تا 2 / 2 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 9. / . کیلوگرم و غلات 4 / . کیلوگرم در روز به ازای هر رأس میش .
4- مدیریت تغذیه در میش ها:
مشکلات تغذیه ای میش ها در خیلی از موارد کمتر از سایر نشخوارکنندگان است زیرا در مدیریت تغذیه میش ها در مقایشه با سایر نشخوارکنندگان از علوفه خیلی بهتری استفاده می شود . تغذیه قبل از فصل جفتگیری ممکن است تاثیر قابل توجهی در تعداد بره های متولد شده داشته باشد . در این خصوص استفاده از سیستم فلاشینگ با افزایش مواد کنسانتره ای در زم
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
پرورش گوسفند و بز و بره,تغذیه,بیماریها و واکسنها,بیماری گوسفند,واکسن,پرورش بز,پرورش گوسفند,بز و گوسفند,بره,بیماری گوسفندان,واکسن گوسفند و بز,تغذیه دام,تغذیه,دام,طیور,پرورش دام ,
:: بازدید از این مطلب : 256
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: FLVحجم فایل: 625قیمت: 4500 تومان
بخشی از متن: کتاب عربی پایه هشتم از 10 درس تشکیل شده است. در این بسته آموزشی کلیه مطالب درس چهارم عربی هشتم در قالب 1 ویدئو در مدت زمان 42 دقیقه تدریس شده است.
ویژگی های بسته آموزشی: زمان کل : 42 دقیقه حجم فایل: 55 مگابایت قابل پخش در کامپیوتر ، لب تاب ، تبلت و تلویزیون هوشمند
سرفصل های تدریس شده: درس چهارم: التّجربة الجدیدة (تجربه جدید) عناوین آموزشی: - ترجمه درس - قواعد ( فعل مضارع: سوم شخص مفرد - اول شخص جمع ) - تمرینات درس
در صورت بروز هر گونه مشکل احتمالی ، سوال درسی و غیر درسی ، انتقاد یا پیشنهاد با ما تماس بگیرید. 09386178303 (همه روزه 8 صبح تا 11 شب - حتی روزهای تعطیل)
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
جزوه کامل عربی هشتم,جزوه کامل عربی یازدهم دبیرستان,عربی دوم دبیرستان برای کنکور,قواعد عربی 2 برای کنکور,جزوه عربی کنکور,فیلم آموزشی عربی هشتم ,
:: بازدید از این مطلب : 238
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: wordتعداد صفحات: 14حجم فایل: 36قیمت: 1500 تومان
بخشی از متن: یرای دادن احساس خوب به زن یا شوهرتان نیازی نیست کارهای زیادی انجام دهید تقزیبا هیچ هزینه ای هم در برندارد مجبور نیستید به او یک ساعت مچی گران قیمت بدهید انگشتری الماس هم لازم نیست به جای همه اینها یک لبخند یک چشمک یک بوسه هم کفایت می کند شوهر یا زن به یکباره یک متر قد می کشند از آن گذشته نیازی هم نیست همه روزه این کار را بکنید شاید هفته ای یکبار ویا ماهی یکبار و سالی یکبار هم کافی باشد زن یا شوهر شما ذاتا موجود ساده ای است زن و شوهر باید بدانند به خاطر خوشبختی خودتان هم که شده باید طرف مقابل شادی داشته باشید اینگونه زندگی زناشویی قوام پیدا می کند
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
زن ,شوهر ,روابط ,اخلاق ,خانواده ,
:: بازدید از این مطلب : 221
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: pptxتعداد صفحات: 66حجم فایل: 777قیمت: 6000 تومان
بخشی از متن:
چاق کردن گوسفند با استفاده از جیره مناسب و اقتصادی درحداقل زمان را پرواربندی می گویند. هدف پرواربندی ذخیره چربی درداخل بافت های عضلانی می باشد. عمل پرواربندی دربره های جوان و گوسفندان بالغ و پیر انجام می شود. برای پرواربندی از نژاد سنگین وزن مانند نژاد مهربانی استفاده می شود. بهترین سن برای شروع پرواربندی سن 4 تا 5 ماهگی وپایان آن 8 تا 9 ماهگی است . درتغذیه گوسفند پرواری باید از علوفه خشبی و مواد کنستانتره استفاده نمود. گوسفند مهربان جزء نژادهای پرتوقع بوده وبرای پرواربندی آن بایستی جیره متعادل تهیه شود.
پرواربندی گوسفند یکی از بهترین شغلها در کشاورزی هست که ریسک آن بسیار کم بوده و در بدترین حالت اگر سود نرساند ضرری هم نمیزند. بنابراین گوسفند پرواری یک فرصت سرمایهگذاری مناسب به شمار میرود
در این تعریف چند نکته قابل توجه وجود دارد.
روش نگهداری و تغذیه دامهای پرواری با سایر دامها متفاوت است و توجه بیشتر را میطلبد.
۲- پرواربندی در یک زمان و دوره معین اعمال میشود.
۳- بدست آوردن حداکثر اضافه وزن مورد توجه است پس دامهایی که با سرعت بیشتری رشد میکنند برای پرواربندی مناسبتر اند.
۴- اصل توجه به حداکثر بازده با حداقل هزینه ایجاب میکند حدالامکان از نگهداری دامهای مسنتر و بیمار که موجب ایجاد هزینه بیشتر و اتلاف مواد غذایی میشوند برای پرواربندی خودداری شود.
۵- هدف تامین پروتئین حیوانی است که عمدتاً در آنچه ما بنام عضله و گوشت میشناسیم وجود دارد. بنابراین در پرواربندی به پرورش دامهایی توجه میشود که با سرعت رشد بیشتر به ذخیره بافتهای عضلانی در مقایسه با بافتهای دیگر میپردازد.
مزایای پرواربندی:
مهمترین مزایای پرواربندی را میتوان بدین صورت خلاصه کرد:
تولید گوشت: دامهای لاغر و سبک وزن پس از یک سری عملیات تبدیل به دامهای سنگین وزن شده و به عبارت دیگر به تولید افزوده خواهد شد.
مرغوبیت گوشت: گوشت دامهای پروار دارای کیفیت بهتر از سایر دام هاست. هر قدر مقدار عضله در مجموع لاشه بیشتر باشد مرغوبیت گوشت بیشتر است و به همین دلیل دامهایی که چنین خصوصیتی را موجب میشوند برای نگهداری بهتراند و این دامها عموماً جوان هستند.
حفظ مراتع کشور
استفاده از محصولات جنبی
ایجاد اشتغال
بررسی بازار
نیاز انسان به پروتئین موجب شده که دامهای اهلی توسط بشر نگهداری و پرورش یافته و بخشی از نیاز غذایی وی را تامین نمایند. گرچه در سالهای اخیر جایگزینهایی برای گوشت قرمز معرفی شده است ولیکن طعم ومزة گوشت کماکان این محصول را بدون رقیب نگه داشته است. با عنایت به اینکه جمعیت دامی یک کشور سرمایه ملی محسوب میگردد تداوم تولید و استفاده صحیح از فرآوردههای آن حیاتی میباشد. بنابراین تولید گوشت قرمز باید چنان باشد که علاوه بر امکان تداوم تولید، صیانت از جمعیت دامی کشور را بعنوان یک سرمایة ملی و استفادة بهینه از فرآوردههای آن را میسر سازد.
افزایش جمعیت کشور در سالهای اخیر و به تبع آن افزایش مصرف فرآوردههای غذایی موجب شده است که روشهای سنتی استحصال مواد غذایی اعم از کشاورزی و دامداری کارآیی خود را از دست بدهند .از سوی دیگر با توجه به نیاز حیاتی انسان به پروتئین و همچنین سیاستهای دولت جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم خودکفایی و عدم وابستگی به بیگانگان در تامین مواد غذایی اساسی مورد نیاز شهروندان، درگام نخست و دستیابی به بازارهای خارجی منطقهای و فرا منطقهای، در گام بعدی، بکارگیری روشهای علمی نوین اهمیت روزافزونی یافته است.
تغذیه گوسفند
مراتع و علوفه جزء ارزانترین منابع خوراکی برای تغذیه گوسفندان محسوب می شوند . در سیستم چرا ذخیره علوفه گونه هایی مانند : مخلوط علوفه شبدر و علوفه غلات مانند : علوفه چاودار ، یولاف و جو به منظور رفع نیاز مواد خوراکی در زمستان کاهش می یابد . در سیستم چرای گیاهان فرصت بیشتری برای تغذیه گوسفند وجود دارد . چرای بیش از حد می تواند بیشتر احتیاجات انرژی و پروتئین میش ها را فراهم کند و به عنوان تامین کننده انرژی برای تولید ، نگهداری و رشد جایگزین غلات شود .
در بسیاری از سیستم های مرسوم چرا ، حیوانات در تمام سال در منطقه ای خاص از مراتع نگهداری می شوند . در چنین سیستم هایی باید تعادل صحیح بین دام و مرتع حفظ شود .
در فصل زمستان باید علوفه خشک با کیفیت بالا و کنسانتره مناسب در جیره غذایی میش ها منظور شود . میش های خشک می توانند در مرتع به تنهایی نگهداری شده و هنگامی که با علوفه خشک تغذیه می شوند ممکن است طی 4 هفته آخر از بره زایی به مکمل های افزودنی احتیاج پیدا کنند .
اگر میش ها به منظور حداکثر شیر و افزایش سرعت بره زایی پرورش داده می شوند لازم است در تغذیه آنها علوفه خشک همراه با یک برنامه غذایی مناسب با توجه به وضعیت بدنی آنها منظور شود . رابطه مثبتی بین قابلیت هضم و خوراک و میزان مصرف آن در نیز افزایش می یابد. در واقع خوراک هایی که قابلیت هضم بالایی دارند ، منجر به تحریک مصرف در دام می شوند .
نمک ید دار باید در طول پرورش به صورت قابل دسترس در اختیار میش ها قرار گیرد . در سیستم پرورش میش ها به منظور سهولت و صرفه اقتصادی در امر شیر دوشی ، باید دستگاههای شیر دوشی در سالن های شیر دوشی وجود داشته باشد .
اهمیت تاثیر جیره متعادل در تغذیه گوسفند : میش هایی که به خوبی رشد کرده و از بره های خود تا پایان مرحله از شیر گیری پرستاری می کنند به یک جیره متعادل برای نگهداری نیاز دارند . علوفه به تنهایی نمی تواند تمام مواد مغذی ضروری را برای عملکرد مطلوب تامین نماید . لذا به منظور افزایش کیفیت در امر تولید ، مواد مغذی ضروری مورد نیاز است.
مطالعه ای به منظور تعیین تاثیر جیره متعادل بر رشد وکیفیت پشم میش ها بعد از سن 365 روزگی انجام شده است . در این تحقیق از 46 میش در مناطق مختلف نژاد گوسفند سر سیاه لیتوان در یک مزرعه واقع در لیتوا استفاده شده است. طی این مطالعه گوسفندان شاهد با یک غذای استاندارد حاوی افزودنی های معدنی تغذیه شدند و خوراک گوسفندان سایر گروههای آزمایشی مشابه گروه شاهد بوده است اما در جیره آنها خوراک جو با مقدار مشابه آن بدون پوشینه جایگزین شده است . نتیجه آزمایش نشان داد که وزن در هر 24 ساعت به طور معنی داری افزایش داشته و ترکیب جیره در این آزمایش بر جعد تار پشم و کیفیت آن بی تاثیر ولی وزن زنده میشها ، جعد تار پشم را تحت تاثیر قرار داده است . نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهد که جو بدون پوشینه به دلیل بالا بودن ارزش غذایی آن می تواند به عنوان منبع مناسب پروتئین در جیره غذایی گوشفند و دیگر نشخوارکنندگان استفاده شود .
توصیه های عمومی برای تغذیه میش ها :
1- میشهای خشک و میشهای در آغاز آبستنی :
- علوفه لگومینه یا علوفه مرتع با کیفیت بالا و به مقدار جزیی غلات .
- علوفه خشک لگومینه با کیفیت مناسب به میزان 1 / 6 تا 2 کیلوگرم در روز .
- یونجه و علوفه خشک شبدر به میزان 6 / 1 کیلوگرم در روز .
سیلوی ذرت به میزان 7 / 2 تا 1 / 3 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 9. / . تا 13 / . کیلوگرم سنگ آهک 18. / . کیلوگرم .
علوفه خشک لگومینه با کیفیت بالا به میزان 9 / . تا 1 / 1 کیلوگرم و سیلوی ذرت به میزان 3 / 1 تا 8 / 1 کیلوگرم .
2- میشها در اواخر آبستنی (4 تا 6 هفته آخر آبستنی):
این مراحل جز مراحل حساس برای میشها محسوب می شود و تامین مواد مغذی در این زمان امری حیاتی به شمار می آید .بطوری که اگر مواد مغذی مورد نیاز تامین نشود ممکن است بیماری آبستنی که نوعی از بیماری کتوز است ایجاد شود که در این صورت می توان به میزان زیادی با بالا بردن مصرف انرژی به وسیله افزایش تدریجی مصرف کنسانتره در 6 هفته آخر آبستنی از بروز این بیماری پیشگیری کرد .
جیره های غذایی در این مرحله همانند جیره های اشاره شده در توصیه شماره 1- است که باید 2 / . تا 3 / . کیلوگرم غلات به جیره آنها افزوده شود .
3- میشهایی که از بره ها پرستاری می کنند :
مواد مغذی مورد نیاز میشها به طور قابل توجهی در دوره شیر دهی به ویژه هنگامی که از چند بره پرستاری می کند افزایش می یابد و نیاز میش به پروتئین ، انرژی و مواد معدنی بالامی رود .
موارد ذیل نمونه هایی از جیره میش هایی است که از بره های پرستاری می کنند :
- علوفه لگومینه با کیفیت بالا یا چرادر مراتع علوفه غلات به طور محدود و نیز تغذیه به میزان 4 / . کیلوگرم غلات در روز به ازای هر رأس میش.
- علوفه لگومینه با کیفیت بالا یا علوفه خشک لگومینه به میزان 4 / . تا 6 / . کیلوگرم در روزبه ازای هر رأس میش.
- سیلوی ذرت به میزان7 / 2 تا6 / 3 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 13 / . تا 18 / . کیلوگرم ، غلات 4 / . تا 6 / . کیلوگرم و غلات خرد شده 18. / . کیلوگرم در روز به ازای هر رأس میش.
- علوفه خشک لگومینه با کیفیت بالا به میزان 9 / . کیلوگرم ، سیلوی ذرت به میزان 8 / 1 تا 2 / 2 کیلوگرم ، مکمل پروتئینی 9. / . کیلوگرم و غلات 4 / . کیلوگرم در روز به ازای هر رأس میش .
4- مدیریت تغذیه در میش ها:
مشکلات تغذیه ای میش ها در خیلی از موارد کمتر از سایر نشخوارکنندگان است زیرا در مدیریت تغذیه میش ها در مقایشه با سایر نشخوارکنندگان از علوفه خیلی بهتری استفاده می شود . تغذیه قبل از فصل جفتگیری ممکن است تاثیر قابل توجهی در تعداد بره های متولد شده داشته باشد . در این خصوص استفاده از سیستم فلاشینگ با افزایش مواد کنسانتره ای در زم
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
بررسی اقتصاد پرواربندی گوسفند,پرورش گوسفند و بز و بره,تغذیه,بیماریها و واکسنها,بیماری گوسفند,واکسن,پرورش بز,پرورش گوسفند,بز و گوسفند,بره,بیماری گوسفندان,واکسن گوسفند و بز,اقتصاد پرواربندی,پرورش دام,گوسفندداری ,
:: بازدید از این مطلب : 262
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: pptxتعداد صفحات: 90حجم فایل: 9823قیمت: 7000 تومان
بخشی از متن:
بروسلوز به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام محسوب می گردد. عوامل شناخته شده بیماری ، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلامیازند.
این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام ، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی و از دست رفتن ارزشهای اقتصادی دامهای مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت ،بيماري تب مالت یا بروسلوز كه در حيوانات به نام سقط جنين واگير مرسوم است،يكي از بيماريهاي عفوني قابل انتقالبين انسان و حيوان ميباشد و با نامهايديگري نظير: تب مواج، تب ديوانه وتب مديترانهاي نيز ناميده ميشود. اين بيماري در تمام فصول سالوجود دارد، اما در بهار و پاييز يعنيزمان زايش و شيردهي دامها بيشترديده ميشود.
كنه ها بعنوان ناقلين و حتي مخزن مخزن ويروس CCHF شناخته مي شوند، به گونه اي كه توزيع جغرافيائي ويروس بخوبي با توزيع كنه ها بخصوص كنه هاي جنس هيالوما انطباق دارد. بدين سان كه در متجاوز از 17 درصد كره زمين در قاره هاي افريقا، آسيا، خاورميانه و اروپاي شرقي تا مرز فرانسه ويروس گسترش دارد. در فصول فراواني كنه ها و همچنين افزايش جمعيت مهره داراني كه مخزن و تقويت كننده بالقوه ويروس مي باشند موارد بيماري افزايش مي يابد .
-ترانس اوواريال ( انتقال ويروس از كنه هاي ماده آلوده به نوزادان از طريق تخم ها ) يا انتقال عمودي نسل به نسل ، ترانس استاديال ( انتقال ويروس از لارو به نوچه واز نوچه به بالغ ) و بالاخره انتقال آميزشي ( انتقال ويروس از كنه هاي نر به ماده و بالعكس ) مشخص كننده مكانيسمي است كه در بقاء گردش ويروس در طبيعت سهيم مي باشند. كنه اي كه براي يك بار آلوده شد در سراسر مراحل سير تكاملي و زندگي خود آلوده باقي مي ماند .
- لاروها و نوچه ها
این بیماری همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار می گیرد. دامهای مبتلا به بروسلوز ، معمولاَ در اولین دوره آبستنی سقط جنین نموده و در هنگام سقط جنین نموده و در هنگام سقط و تا مدتی پس از آن ، با دفع ترشحات به شدت آلوده رحمی ، باعث آلودگی محیط ، مزارع و مراتع گردیده که خود زمینه آلودگی را برای سایر حیوانات گله و نیز انسان فراهم می سازد. دفع دوره ای باکتری عامل بیماری از طریق شیر حیوانات مبتلا و نیز دفع باکتری از طریق ترشحات رحمی در دامهای فاقد علائم بالینی و سقط جنین نیز مخاطرات فراوانی را برای سایر دامها و همچنین انسان در بر دارد. با وجود اینکه از شناخت بیماری تا کنون بیش از یک قرن سپری گشته ، بروسلوز هنوز هم در بسیاری از کشورهای جهان ، بویژه کشورهای مدیترانه ای و خاورمیانه ، همچنان به عنوان به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام و از مهمترین معضلات بهداشتی جوامع مطرح می باشد وتنها تعداد محدودی از کشورهای جهان این بیماری را ریشه کن نموده یا در آستانه ریشه کنی قرار دارند
مبارزه با این بیماری وکنترل و ریشه کنی آن به دلیل کثرت گونه ای عوامل بیماریزا و کثرت گونه ای حیوانات میزبان ، دوام نسبتاَ قابل توجه باکتری عامل بیماری در محیط ، عدم کفایت برنامه های واکسیناسیون برای ریشه کنی بیماری و لزوم شناسایی و حذف دامهای عامل انتشار بیماری در مقاطع خاص از اجرای برنامه های مبارزه و لزوم هزینه شدن سرمایه های سنگین اقتصادی، همواره در بسیاری از کشورهای جهان ، با دشواریها و مشکلات عدیده مواجه بوده است.
عامل بيماري:
نوعي باكتري بهنام «بروسلا» ميباشد. اين ميكروبداراي چند نوع است. نوعي از باكتريكه عمدتا در گوسفند و بز ديده ميشود،مهمترين عامل بيماري در انسان است.
ميزبان و شرايط زيستمحيطي: تب مالت بيشتر بيماري مردان بالغبه خصوص كشاورزان، دامدارانچوپانان، قصابان، سلاخان، دامپزشكانميباشد. كارمندان آزمايشگاهها نيز درمعرض خطر ويژه قرار دارند اما دركشور ما چون زنان و كودكان نيزدوشادوش مردان به امور دامداريمشغولند در معرض خطر قرار دارند،به همين دليل 55 درصد مبتلايان رامردان و بقيه را زنان و كودكان تشكيلميدهند. در شرايطي كه مراكز پرورشدام استانداردهاي بهداشتي را نداشتهباشد تب مالت شايعتر است.
تراكم درمراتع بارندگي، نبود نور خورشيد واقدامهاي غيربهداشتي در فرآيند فراهمكردن شير و گوشت همگي زمينهانتشار بروسلوز را مساعد ميكنند.محيط اطراف گاوي كه ميتواند از خودميكروب دفع كند به شدت آلوده كنندهاست.
عامل بيماري در شرايط محيطيمناسب از نظر رطوبت، در ادرار ومدفوع حيوانات هفتهها و گاه ماههازنده ميماند. اين باسيل در پنير تازه وغير پاستوريزه حاصل از شيرخام تاهشت هفته زنده ميماند و با منجمدكردن از بين نميرود. اين ارگانيسم تاچهل روز در خاك خشك آلوده بهادرار، مدفوع و ترشحات واژن ومحصولات زايمان حيوان مبتلا، زندهميماند و در خاك مرطوب خيليبيشتر مقاومت دارد. بروسلا در ادرار 6 روز در گرد وخاك 6 هفته و در آب و خاك تا 10هفته و در كره تا 4 ماه باقي ميماند ودر مدفوع حيوانات در هواي آزاد 100روز و در دماي 8 درجه سانتي گرادبيش از يكسال باقي ميماند، اينباكتري در ماست به علت وجوداسيدلاكتيك قادر به زندگي نيست ودر دماي 60 درجه به مدت 10 دقيقهنابود ميشود. راههاي سرايت بيماري به انسان:1 – به صورت تماس مستقيم بابافتهاي حيوان آلوده نظير خون،ترشحات رحمي و ترشحات جنينسقط شده. 2 – به صورت غيرمستقيم از راه – مصرف شيرخام و فرآوردههايلبني آلوده خصوصا پنير تازه، خامه،سرشير و كره – انتقال تنفسي از طريقافشانههاي موجود در هواي آغل واصطبل آلوده يا آزمايشگاه – فرو رفتن سر سوزن سرنگحاوي واكسنهاي حيواني به دستانسان علايم بيماري: دوره نهفتگيبيماري (از زمان تماس با منبع عفونتتا بروز علايم) اغلب بين 1 تا 3 هفتهاست، ولي گاهي تا 6 ماه ميباشد. براساس شدت بيماري، علايم به سهشكل حاد، تحت حاد و مزمن بروزميكند. شكل حاد: بيمار دچار لرزناگهاني، درد عمومي بدن به خصوصدرد پشت و تعريق شديد ميشود;اشتهاي خود را از دست ميدهد و دچارضعف و سستي ميگردد، ضمنا ازشروع علايم بيش از 3 ماه نميگذرد. شكل تحت حاد: آغاز آنبيسروصدا ميباشد. شكايت اصليبيمار از ضعف و خستگي است. از آغازبيماري نيز 3 تا 12 ماه ميگذرد. شكل مزمن: اگر از زمانتشخيص بيماري بيش از يك سالبگذرد و فرد هنوز مبتلا باشد مزمنگفته ميشود. افرادي كه دچار تب، بياشتهايي،درد عضلاني و تعريق شبانه بوده وسابقه تماس با دامهاي آلوده يامشكوك به تب مالت را عنوانمينمايند يا از فرآوردههاي لبني آلودهاستفاده نمودهاند، لازم است براي انجامآزمايش به پزشك مركز بهداشتي -درماني ارجاع گردند. درمان: رژيمهاي درمانيمتفاوتي براي درمان بيماران مبتلا بهتب مالت توصيه ميشود، ليكن هيچگاهاز يك دارو به تنهايي در درمان بيمارنبايد استفاده كرد (مگر در زمانحاملگي و با توصيه پزشك). طولدوره درمان حداقل 8 هفته (دو ماه)ميباشد. راههاي پيشگيري از بيماريتب مالت در انسان: 1 – خودداري از مصرف مواد لبنيمشكوك مانند شيرخام، پنير تازه،خامه و سرشير غيرپاستوريزه 2 – استفاده از شير و فرآوردههايلبني به صورت پاستوريزه، در صورتدر دسترس نبودن شير پاستوريزه باجوشاندن شير به مدت حداقل ده دقيقهبعد از جوش آمدن، به از بين رفتن كليهعوامل ميكروبي مطمئن شويد. 3 – استفاده از ماسك تنفسي درهنگام كار با فضولات حيواني يا ورودبه اصطبل 4 – دور نگه داشتن حيوانات ازمحل زندگي انسان 5 – استفاده از دستكش، كلاه،ماسك، عينك و روپوش مناسب دردامپزشكان، دامداران و پرسنلكشتارگاهها. 6 – آموزش طرز تهيه پنير تازه بهكليه خانوارهاي روستايي; به اين طريقكه ابتدا شير را به مدت 10 دقيقهجوشانيده و در همان حالت به ازاي هر3 ليتر شير يك ليوان آب ماست و يا بهيك ليتر شير 250 گرم ماست ترشاضافه كرده پس از دلمه شدن و جداشدن پنير از آب مقدار لازم نمك به آناضافه كرده با پارچه صافي آبگيري وپس از سفت شدن مصرف نماييد. اگرپنير به صورت غير پاستوريزه و بدونجوشاندن شير تهيه شود حداقلبايستي دو ماه در آب نمك نگهداري وسپس مصرف شود. 7 – گزارش كتبي بيماري به مركزبهداشت شهرستان و استان. از تب مالت در حيوانات چهميدانيم؟ در گاو، گوسفند، بز، سگ، شتر وخوك نيز بيماري مشاهده شده است. تذكر: تب مالت در دامها از طريقجفتگيري دامها، مصرف شير از دامآلوده، انتقال تنفسي در هواي آغل واصطبل، تماس با ترشحات رحمي دامآلوده يا جفت و جنين سقط شده آلودهمنتقل ميشود. راههاي پيشگيري در دامها: 1 – واكسيناسيون گوسالههاي مادهدر سن 3 تا 6 ماهگي با واكسن مربوط 2 – واكسيناسيون بره و بز غاله از 3ماهگي تا يك ماه قبل از جفتگيري باواكسن مربوط. 3 – جدانمودن دامهاي سقط شدهاز بقيه گله و جلوگيري از تماسمستقيم با ترشحات رحمي، جنيني وجفت دامهاي سقط شده 4 – خونگيري و انجام آزمايشهايلازم بر روي دامهاي مشكوك وهدايت دامهاي آلوده به كشتارگاه 5 – اقدامات بهداشتي شامل تهيه وتداركات محيط زيست تميز برايگلههاي گاو و گوسفند و دفع صحيحادرار و مدفوع آنها.
عوارض بروسلوز شيوع عوارض بروسلوز بين 1 – 30 درصد است و بين بيمارانمبتلا به بروسلا ملي تنسيس چون بيماريزايي بيشتري داردعوارض بيشتري نيز ايجاد ميكند; بطور كلي با به تأخيرانداختن درمان بيش از 60 روز عوارض بيماري در هر ارگانيديده ميشود. گسترش باكتري به خون در ايجاد عوارضدخالت دارد، ولي بعضي عوارض بيماري مربوط به واكنش بدننسبت به آنتي ژن ميكروب بروسلا ميباشد. استخوانها و مفاصل اختلالات مفصلي شايعترين عارضه بروسلوز است و در 20درصد تا 60 درصد بيماران اتفاق ميافتند. التهاب مفصل دراكثر بيماراني كه از درد كمر شاكي هستند ديده ميشود. التهابچركي مفصل و التهاب واكنش ايجاد شده ممكن است بهمفاصل بزرگ و كوچك گسترش پيدا كند، ولي در مفاصلبزرگ (مثل مفصل لگن، زانو، آرنج) شايعتر است. عفونت استخوان در بروسلوز نادر است و معمولا در مهرههايكمري ديده ميشود، مداخله جراحي به جز در مورد تخليهآبسههاي اطراف مهرههاي كمري به ندرت مورد نياز است. كبد و كيسه صفرا كبد احتمالا هميشه در بروسلوز درگير ميشود، اما اغلب بدوننشانه است. بزرگي كبد در 20 – 30 درصد بيماران اتفاقميافتد. تستهاي عملكردي كبد در آزمايشهاي متواليتغييراتي را نشان خواهد داد، ولي زردي واضح نادر است.عامل بروسلوز در نمونهبرداري كبد بيماراني كه تستعملكردي طبيعي نيز دارند، ديده شده است. هپاتيت بروسلوزي كاملا با درمان بهبود پيدا ميكند و سي روزبعد از هپاتيت بروسلوزي معمولا اتفاق نميافتد. آبسههاي چركي ناشي از بروسلوز، كبد و طحال در بروسلاكانيس شايعتر است. التهاب كيسه صفرا ناشي از بروسلوز يكي ديگر از عوارضنادر بروسلوز است. دستگاه گوارش عوارض جهاز هاضمه در بيش از 70 درصد بيماران بروسلوزيديده ميشود و نشانههاي آن شامل تهوع، استفراغ، كاهشوزن، يبوست، اسهال و درد شكم ميباشد. بروسلوز رودهاي ممكن است شبيه حصبه باشد با تظاهراتباليني عمومي كه تظاهرات گوارشي در آن واضحتر است. التهاب حاد روده كوچك و بزرگ در بروسلوز نوع مليتنسيس ديده ميشود. خون تظاهرات خوني بروسلوز شامل كم خوني، كاهش پلاكتها،كاهش سلولهاي سفيد خون و اختلالات انعقادي ميباشد. قلب و عروق اندوكارديت (التهاب پوشش داخلي قلب) در كمتر از 2 درصدبيماران بروسلوزي اتفاق ميافتد و اغلب شايعترين عارضهاياست كه باعث مرگ اين بيماران ميشود. سيستم اعصاب بروسلوز باعث سردرد و افسردگي در اكثر بيماران ميشود. هرچند درگيري سيستم اعصاب مركزي در كمتر از 5 درصدبيماران اتفاق ميافتد. سندرمهاي عصبي (شامل التهابپردههاي مغزي، اختلالات اعصاب محيطي و آنوريسم مغزي واتساع قطعهاي از يك رگ خوني كه مربوط به ضعف يا نقصجدار آن در نتيجه بيماري يا آسيب است) در بروسلوز گزارششده است. بروسلا ملي تنسيس نسبت به ساير گونهها بيشتر مسؤولعوارض عصبي ميباشد. گرفتاري زوج هشت عصبجمجمهاي موجب كري يك طرفه يا دو طرفه و علايم وزوزگوش ميشود. اعصاب جمجمهاي ديگري كه درگير ميشوندزوج 2-4-6 ميباشد. بنابراين ممكن است منجر به اختلالبينايي به صورت گذرا و يا ندرتا دايمي گردد. بايد توجه داشتكه افسردگي و اضطراب، تحريكپذيري و دمانس (زوالعقل) ميتوانند از عوارض بروسلوز باشند و در هر بيماري باعلايم افسردگي بايد به دو بيماري فكر كرد: 1 – بروسلوز 2 – كم كاري تيروئيد در گرفتاري اعصاب محيطي گرفتاري عصب سياتيك شايعتراست. پوست و بافت نرم شيوع عوارض پوستي از 11-1/5 درصد گزارش شده است. باتوجه به ورود ميكروب بروسلا از طريق خراش جلدي عوارضجلدي به صورت ضايعات پوستي بخصوص روي بازو ممكناست ديده شود. اين ضايعات ممكن است به صورت راشهايسرخكي شكل يا پتشي يا كهيري شكل و خارش دار باشند;علت آن را حساسيت به آنتيژنهاي بروسلا ميدانند. ايجادزخمهاي مزمن به دليل تلقيح ميكروب بروسلا در كارگرانكشتارگاه مورد توجه قرار گرفته است و توانستهاند بروسلا رااز ترشحات زخم جدا نمايند. دستگاه ادراري تناسلي اختلالات كليوي نادر است اگر چه پيلونفريت (التهاب كليه ولگنچه)، گلومرونفريت (التهاب دوطرفه و غيرچركي كليه كهدر درجه اول گلومرولها را فرا گرفته است) موضعي و منتشرو آبسههاي كليوي در بروسلوز گزارش شده، ولي اوركيت(التهاب بيضه) خيلي شايع است و در 20 درصد بيماران مردديده ميشود. عقيمي در بروسلوز كمتر از اريون ديده ميشود. التهابپروستات از عوارض نسبتا نادر است كه با علايم تكرر ادرار واحساس درد در دفع ادرار خودنمايي ميكند. در زنان دردهنگام قاعدگي، قطع قاعدگي، و اختلال در خونريزي و سيكلقاعدگي. التهاب دهانه رحم، التهاب رحم و لولههاي رحمي وآبسههاي لگني ممكن است ديده شود. بروسلوز در طيحاملگي انسان ميتواند به سقط بينجامد. عوارض چشمي يكي از راههاي ورود عامل بروسلوز به بدن ملتحمه چشماست; بنابراين التهاب چشم از تظاهرات آن ميباشد كه در نوعملي تنسيس شايعتر است. گرفتاري صلبيه، شبكيه حتيگرفتاري عصب بينايي ممكن است در بروسلوز ديده شود. ازعوارض نادر چشمي گلوكوم (آب سياه) ميباشد كه موجبدرد و افزايش فشار چشم ميگردد. عفونت عودكننده بيماران بروسلوز بعد از درمان حتي در كشورهاي غربي تا 10درصد دچار عود ميشوند; اين امر احتمالا به علت وضعيتداخل سلولي عامل بروسلوز است كه باعث حفظ آن در مقابلبرخي آنتيبيوتيكها و مكانيسم دفاعي ميزبان ميشود. عوداغلب در عرض چند ماه پس از عفونت اوليه رخ ميدهد وليممكن است تا دو سال پس از درمان به ظاهر موفق نيز اتفاقافتد. در افرادي كه احتمال بروز اين عفونت بالاست تشخيصيا شناسايي عود بيماري از آلوده شدن مجدد انسان با عاملبروسلوز كار دشواري است. خلاصه مقاله بروسلوز يك بيماري عفوني است كه در انسان به شكل تبمالت و در دامها به صورت سقط جنين تظاهر ميكند. مهمترينراه ورود ميكروب به بدن حيوان از طريق دستگاه گوارشاست كه به وسيله علوفه آلوده و زباله به حيوان سرايت ميكندو باعث شيوع بيماري ميگردد. كاركنان كشتارگاهها،فروشگاههاي گوشت، دامداريها بيشتر در معرض ابتلا به اينبيماري هستند. اين بيماري در گاو، خوك، بز و گوسفندمشاهده ميگردد. بيماري از طريق مصرف شيرآلوده به صورت خام وفرآوردههاي شيري آلوده از طريق لوله گوارش به انسانسرايت ميكند، ولي گوشت و فرآوردههاي گوشتي كمتر منشأآلودگي ميباشند. علايم تشخيصي: در دامها به صورت سقط جنين و درانسان تب مواج يا ديوانه يا تب مالت ظاهر ميگردد. پيشگيري: – مصرف شير پاستوريزه يا جوشانيدن شير به مدت 20 دقيقه. – از مصرف شير حيواني كه تازه سقط جنين كرده خودداريشود. – از مصرف پنير و خامه غيرپاستوريزه پرهيز گردد. – پنير تازه و بينمك را بايد حدود 2 ماه قبل از مصرف در آبنمك قرار داد. – قبل از دوشيدن شير دام بايد حتما پستان دام و اطراف آن رابا آب و صابون بخوبي شستشو داد. – ظروف مخصوص دوشيدن شير بايستي دربدار و قبلا خوبشستشو داده شود. – ضدعفوني اصطبلهاي آلوده – واكسيناسيون دامها عليه اين بيماري – رعايت بهداشت در هنگام جاروب كردن اصطبل و طويله – جفت و بقاياي جنين سقط شده را بايد سوزاند. – گوشت حيوانات مبتلا در صورت خوب پخته شدن قابلمصرف است.
پاسخ به سوالات در رابطه با تب مالت :
تب مالت چيست و معمولا چگونه است؟ تب مالت بيماري واگيرداري است كه عامل ابتلاء به آن يك دسته از باكتريهاي بروسلا است. اين دسته از باكتريها در ميان حيوانات هستند و آنها عامل بيماريهاي بسيار متفاوت در مهرهداران هستند. تب مالت به طور متفاوتي گوسفند، گاو، آهو، گوزن، خوك، سگها و چندين حيوان ديگر را مبتلا ميكند. انسانها به وسيله ارتباط و تماس با حيوانات يا توليدات حيواني كه به وسيله اين باكتريها آلوده شدند، مبتلا ميشوند. تب مالت در انسان ميتواند مسبب يك سري علائم بيماري مانند: آنفولانزا كه ميتواند همراه با تب، عرق كردن، سر درد، كمردرد و ضعف فيزيكي باشد. ممكن است اثر روي قلب يا سيستمهاي عصبي مركزي بگذارد. تب مالت شامل علائمي مثل تبهاي مكرر، درد مفاصل و خستگي كه به طور طولاني مدت ظاهر ميشوند است. در ايالت متحده جايي كه سالانه 100 تا 200 مورد اتفاق ميافتد تب مالت زياد شايع نيست. اما تب مالت ميتواند در كشورهايي كه بيماري حيوانات تحت كنترل نميباشد يا برنامهاي جهت كاهش بيماري ندارند زياد شايع باشد.
– معمولاً تب مالت در كجا يافت ميشود؟
اگر چه در سراسر جهان وجود دارد و اين بيشتر در كشورهايي وجود دارد كه استانداردها و سلامت عمومي مؤثر و برنامهاي براي سلامت حيوان خانگي ندارد اتفاق ميافتد. نواحي حوضه مديترانه شامل (پرتقال، اسپانيا، جنوب فرانسه، ايتاليا، يونان، تركيه، آفريقاي شمالي) آمريكاي جنوبي و مركزي، اروپاي شرقي، آسيا، آفريقا، كارائيبي و خاورميانه در معرض بالاي خطر ابتلا به اين بيماري هستند. در اين نواحي كه پنيرهاي پاستوريزه نشده وجود دارد و معمولاً «پنير محلي» ناميده ميشوند، خطر مبتلا شدن براي گردشگران وجود دارد.
– تب مالت چگونه به انسان منتقل ميشود و چه كسي خطر ابتلا به آن را دارد؟
به طور كامل بشر از سه راه مبتلا ميشود: خوردن و آشاميدن چيزهايي كه به وسيله تب مالت ميشوند، استنشاق يا از طريق زخم روي پوست باكتريها وارد بدن ميشوند. شايعترين راه ابتلا به اين بيماري به وسيله خوردن و يا آشاميدن توليدات شيري آلوده است. هنگامي كه گوسفند، بز، گاو و يا شترها مبتلا هستند، شيرشان به وسيله باكتريها آلوده است. اگر شير پاستوريزه نشده باشد، اين باكتريها ميتوانند آن شخصي را آلوده كند و يا بيماري را انتقال دهند كه شير يا پنير درست شده از اين را بخورد. استنشاق در محل يك راه معمول يا شايع مبتلا شدن نيست اما ميتواند خطر بزرگي براي مردم در نوع كارشان باشد. مانند كساني كه در آزمايشگاه كار ميكنند. غالباً استنشاق براي كارگرهاي كشتارگاه درصد مهمي از مبتلايان را دارد. آلودگي زخمهاي پوستي ممكن است مسئلهاي براي اشخاص يا شخصي كه در كشتارگاهها يا كارخانه بستهبندي گوشت يا دامپزشكان داشته باشد.
تميز كردن گوشت آهو، گوزن، موس (نوعي گوزن) يا خوك وحشي كشته شده، ممكن است به وسيله زخم پوست يا خوردن باكتريها مبتلا شوند.
– آيا تب مالت از شخصي به شخص ديگر ميتواند انتقال داده شود؟
انتقال اين بيماري از شخصي به شخص ديگر بينهايت كم است. (از طريق تماس شخص با شخص) مادراني كه بچه شير ميدهند ممكن است به نوزادشان اين بيماري منتقل شود. انتقال از طريق رابطه جنسي هم گزارش داده شده است. اگر نوزاد يا شخص در خطر براي تب مالت معالجه شوند، خطر مبتلا شدن براي هر دو از طريق رابطه جنسي و يا شير دادن بچه در 3 روز كاهش پيدا ميكند. اگر چه غير معمول است اما انتقال ممكنه از طريق آلودگي دستمال كاغذي و … هم صورت ميگيرد.
– آيا راهي براي پيشگيري انتقال اين بيماري وجود دارد؟
بله. در هنگام مسافرت بايد از خوردن شير، پنير يا بستني غير پاستوريزه خودداري كنيد. از خوردن محصولات لبني كه به پاستوريزه نبودن آن اطمينان داريد، بپرهيزيد. شكارچيان و دامداران در هنگام دست زدن و تماس روده و جگر حيوان بايد از دستكشهاي لاستيكي استفاده كنند. در حال حاضر واكسني براي انسان وجود ندارد.
– تشخيص داده شده كه سگ من تب مالت دارد آيا خطري براي من وجود دارد؟
Canis يكي از عواملي است كه ميتواند سگها را مبتلا كند. عوامل اين بيماري به انسان منتقل ميشود. اما بيماري اكثر سگهاي مبتلا شده، اثري روي انسان ندارد. اگر چه دامپزشكاني كه با خون حيوانات آلوده سر و كار دارند در معرض خطر ابتلا هستند. ماكيان حيوانات خانگي براي آلودگي در خطر نيستند و اين تا حدودي درست است. زيرا بعيد هست كه آنها با خون يا نطفه سگ تماس پيدا كنند. ممكن است باكتريها با چند روز معالجه از بدن حيوان از بين بروند. البته امكان آلودگي مجدد هست و بدن حيوان ممكن است چندين هفته اين عفونت را در بدن داشته باشد. شخصهاي مصون (بيماران سرطاني، اشخاص آلوده به ايدز يا بيمارن پيوندي) نبايد سگهايي را كه با B.Canis آلوده هستند را لمس كنند. – تب مالت چگونه تشخيص داده ميشود؟
تب مالت به وسيله يافتن عامل بيماري (نمونهگيري از خون يا مغز استخوان) در آزمايشگاهها تشخيص داده ميشود. همچنين آزمايش خون ميتواند پادتنهايي ساخته شده در برابر باكتريها را نشان دهد. اگر اين شيوه استفاده شود، دو نمونه خون در عرض دو هفته به طور جداگانه بايد گرفته شود.
– آيا درماني براي تب مالت وجود دارد؟
بله، درمان ميتواند سخت شود. دكتر ميتواند آنتي بيوتيكهايي مؤثر تجويز كند. doxycycline و rifampin دو دارويي هستند كه در عرض 2 هفته استفاده ميشوند و از دوباره آبوده شدن جلوگيري ميكنند. بستگي به زمان معالجه و شدت بيماري كه ممكن است بهبودي چند هفته تا چند ماه صورت گيرد. مرگ و میر از اين طريق تا 20% است و معمولاً با ترشحاتي همراه است.
– من يك دامپزشك هستم، هنگامي كه گاوي را واكسيناسيون ميكردم واكسني به طور تصادفي به بدنم فرو رفته (REV-1 ، B-19 or RB-51) چه كاري لزوم دارد كه انجام دهم؟
واكسنهاي مؤثري وجود دارد و B-19 هست كه شناسايي شده و علت بيماري در بشر است. اگر چه ما اطلاعات كمي در مورد واكسنهاي ديگر داريم ولي همه نظريهها يكي هستند. براي پادتنها نمونه خون بايد گرفته شود. ما پيشنهاد ميكنيم كه براي سه هفته آنتي بيوتيك Rifampin و Doxycycline براي B-19 و REV1 و تنها (Doxycycline براي RB-51) را استفاده كنيد. در موقع مقرر ميتوانيد دوباره چك كنيد و خون دوم را بگيريد. (نمونه بايد در دو هفته گرفته شود ). نظريههاي مشابه شامل اسپري واكسن در چشم (در اين مورد 6 هفته معالجه) يا پاشيدن واكسن روي ناحيه از پوست كه داراي زخم ميباشد.
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
بیماریهای لیستریوز,تب مالت و تب خونريزي دهنده كريمه ,كنگو در دام,بروسلوز,بیماریهای دام,تب مالت,کنه,تب خونریزی,انواع بیماری دام ,
:: بازدید از این مطلب : 250
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
نوشته شده توسط : علی محمد
فرمت فایل دانلودی: .zipفرمت فایل اصلی: docxتعداد صفحات: 299حجم فایل: 7572قیمت: 10000 تومان
بخشی از متن: در ده سال اخير بعلت كمبود انرژي و افزايش قيمت آن در كشورهاي وارد كننده مواد سوختي مورد توجه خاص قرار گرفته است. در حال حاضر رشد مصرف انرژي در جهان سه برابر رشد جمعيت است. بشر براي بدست آوردن رفاه بيشتر، نياز به انرژي بيشتري دارد. افزايش قيمت منابع انرژي تجديدناپذير (فسيلي) از دهه 1970 به بعد، همچنين محدوديت و مخاطرات زيست محيطي (برهم زدن تعادل گرمایی جو زمین و ...)، توجه بسياري از محققان در سراسر جهان را به منابع انرژي تازه معطوف كرده است. منابعی که احیاپذیر بوده و مخاطرات زيستمحيطي كمتري را داشته باشند. انرژیهای نوین با ساختاری متفاوت از انرژیهای فسیلی، باعث تحولی عظیم در استفاده از انرژی شدهاند. در این میان، با توجه به رشد فزاينده نياز و تقاضا براي انرژي (هر ده سال دو برابر ميشود)، تلاش براي يافتن منابع جانشين انرژي امري ضروري است. بیوگاز حاصل از زیستتوده از مهمترین انرژیهای نوین میباشد. امروزه ازدياد روزافزون مواد زائد و توليد انرژي از اين مواد با توجه به سهولت فناوري و اقتصادي بودن این منابع سبب گرديده است تا توسعه آنها در بسياري از كشورهاي جهان، به صورت يك فناوري صنعتي مورد استفاده قرار گيرد. در خصوص تخريب لايه ازن كه اكنون مسئله روز جهاني شده است، گفته ميشود كه در سطح جهان ساليانه حدود 40 ميليون تن گاز متان تنها از زبالههاي شهري خود به خود توليد شده و در جو زمين پراكنده ميگردد كه جمعآوري و سوخت آنها به صورت مناسب به خوبي امكانپذير است. بعضی از کشورهای جهان برای حل مشکل یاد شده و نیز برای توزیع نوین سوخت به مناطق روستایی به استفاده علمی از انرژی زیستی از طریق تولید بیوگاز از مواد مختلف اقداماتی انجام داده اند. از جمله این کشورها می توان هلند، ایتالیا، چین، کره شمالی، پاکستان، هندوستان و نپال را نام برد.به دنبال اهداف فوق، بیشتر کشورهای جهانسوم و همچنین، اغلب کشورهای صنعتی به بهرهبرداری از سیستمهای بیوگاز برآمدهاند. در این مقاله روند پیشرفت بیوگاز در قرن اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است.
در طي قرن دهم قبل از ميلاد مسيح در آشور و در قرن شانزدهم در ايران از بيوگاز براي گرم كردن آب جهت حمام و شستشوي بدن استفاده ميشد. در سال 1776 ميلادي الكساندر ولتا نتيجه گرفت كه بين مقدار مواد آلي فسادپذير و ميزان گاز قابل اشتعال رابطه مستقيمي وجود دارد (عبدلی، 1364). در سال 1859 اولين واحد تخمير بيهوازي در بمبئي هند ساخته شد. در سال 1860 ميلادي اولين واحد استفاده شده براي تصفيه مواد جامد فاضلاب بوسيله شخصي به نام اچ ـ موراس بكار گرفته شد (نجفپور، 1374). در اروپا برخي واحدهاي بيوگاز بيشتر از20 سال است كه مشغول به كار هستند. در حال حاضر بيش از600 واحد هاضم در اروپا مشغول بكار ميباشند و تنها در كشور آلمان در حدود250 واحد بيوگاز، طي پنج سال گذشته نصب شده است. از نيمه اول قرن بيستم در بسياري از كشورها ساخت دستگاههاي توليد كننده بيوگاز و استفاده از گاز حاصله آن به منظور پخت و پز، تأمين روشنايي و بكار انداختن موتورهاي احتراقي وسايل نقليه به سرعت توسعه يافت (ثقفی، 1382). در اين بين كشورهاي چين و هند بيش از ساير كشورهاي ديگر به ساخت و بهرهبرداري از دستگاههاي توليدكننده بيوگاز پرداختهاند (سالک، 1373). بيش از نيمقرن پيش در تصفيهخانههاي فاضلابهاي شهري در اروپا استفاده از گاز متان حاصل از تخمير مواد بيولوژيكي مطرح بود؛ اما استفاده از بيوگاز بصورت متداول از جنگ جهاني دوم به بعد مطرح شد. اهميت و توسعه بيوگاز در جهان طي سالهاي اخير بسيار مورد توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال تعداد اين دستگاهها در چين از سال 1920 تا سال 1985 بالغ بر هفت ميليون برآوردگرديده كه نيازهاي انرژي پنجاه ميليون روستايي را بر طرف مينمايد. دركشور امريكا بيش از 400 ژنراتور بزرگ و كوچك بيوگاز براي مصارف خانگي و صنعتي از انرژي بيوگاز استفاده مينمايد (عمرانی، 1375).
تعداد هاضمهاي كوچك و متوسط مورد استفاده در سطح جهان در سال 2005 از 25 ميليون واحد فراتر رفته و دهها هزار واحد بزرگ بويژه در اروپا و آمريكا نصب شده است. دامداريها، مجتمعهاي كشاورزي و تقريباً تمام تصفيهخانههاي فاضلاب كشورهاي اروپاي غربي موظف به استفاده از هاضمهاي بيهوازي و واحدهاي بيوگازي شدهاند (جدول 1).
جدول 1- تعداد واحدهای بیوگاز ساخته شده در کشورهای مختلف
راندمان مناسب فرآيند هضم بيهوازي در حل معضل زبالهها و توليد انرژي باعث توجه كشورهاي اروپايي نظير دانمارك، سوئد، فرانسه، آلمان، هلند، ايتاليا، انگلستان و ... به استفاده و توسعة اين فناوري شده است (ثقفی، 1382). علاوه بر كشورهاي اروپايي، كشورهاي آمريكايي و آفريقايي هم به منظور تأمين بخشي از انرژي خود، استفاده از فرآيند هضم بيهوازي را مد نظر قراردادهاند. آمريكا از جمله كشورهايي است كه تمايل زيادي به استفاده از نيروگاههاي بيوگازي صنعتي نشان داده است. هاضمهاي موجود در آمريكا اكثراً داراي حجمهاي بالا با قابليتهاي كاربرد متنوع براي استفاده از فاضلاب و زبالههاي شهري، فاضلاب صنعتي، فضولات دامي و زائدات كشاورزي ساخته شدهاند. آمريكا علاوه بر توجه به كاربرد بيوگاز، در مبحث تحقيقات بيوگازي نيز از كشورهاي پيشتاز در جهان ميباشد. در سا ل 2003 پروژه (MEAD) توسعه بيوگاز در آمريكا را شتاب قابل توجهي بخشيد (سالک، 1373). افزایش مواد زائد در جهان اعم از مایع یا جامد و تولید بیوگاز از این مواد، با توجه به سهولت فناوری و ساخت دستگاه تولید بیوگاز در شرایط بیهوازی سبب شده است که تولید و مصرف آن در بسیاری ازکشورها به دو صورت (صنعتی وسنتی) مورد توجه قرار گیرد. کشورهای هند و چین در دهه 1930 میلادی، به طور وسیع به ساخت دستگاههای بیوگاز اقدام نمودند (نجفپور، 1374).
در كشورهاى اروپاى غربى و جنوب شرقى آسيا فناورى توليد انرژى از بيوگاز بسيار قابل توجه است. در ميان كشورهاى اروپايى به كشور سوئد مىتوان اشاره كرد كه در زمره بهترين مصرف كنندگان اين نوع از انرژى در صنعت حمل و نقل به حساب مىآيد. صنعت بیوگاز در کشورهای آسیای جنوب شرقی، در سطح بسیار وسیعی پیاده شده است و موفقیتهای چشمگیری نیز داشته است (ثقفی، 1382).
اغلب کشورهای پیشرفته طرحهای بزرگی در زمینه استفاده از بیوگاز در مناطق روستایی به مرحله اجرا گذاشتهاند. به عنوان مثال، در کشور چین800 میلیون روستایی80 % انرژی مورد نیاز روزانه خود را از منابع زیستی به دست ميآورند؛ در غیر این صورت طبق برآوردها سالانه باید حدود500-400 میلیون تن چوب و شاخ و برگ در مناطق روستایی سوزانده شود. ذکر این نکته ضروری است که انرژی حرارتی ناشی از سوختن بیوگاز تولید شده از منابعی همچون چوب و... در مقایسه با سوزاندن مستقیم آنها30-40% افزایش نشان میدهد. امروزه نصف جمعیت جهان برای استفادههای گرمایی و آشپزی از چوب استفاده میکنند و مصرف چوب سالانه حدود۲ الی ۳ درصد افزایش مییابد (نجفپور، 1374). درسال۱۹۹۰ مصرف چوب، درحدود ۲ میلیارد متر مکعب (حدود۱۰ میلیون بشکه در روز معادل نفت) بوده است. منابع انرژی بیومس (زیستتوده) را میتوان با استفاده از روشهای جدید مهندسی ژنتیک گسترش داد. راههایی نیز وجود دارد که از آنها میتوان برای بالابردن کیفیت سوخت استفاده کرد، مانند تبدیل چوب به زغال، زباله چوب و خاک اره را هم از طریق فشردن و شکل دادن، به صورت قالب(Pellet) در میآورند. درآمریکای شمالی و اروپا از این قبیل سوختهای جامد در صنایع استفاده میشود (سالک، 1373).
بیشتر کشورهای دنیا برنامهریزی گستردهای برای تأمین انرژی مورد نیاز خود از طریق انرژیهای نو انجام دادهاند. با توجه به روند کنونی، کشورهای اروپایی به دنبال توصیه اتحادیه اروپا، به سمت استفاده از انرژیهای جانشین و تجدیدپذیر، تا سال۲۰۳۰ میلادی حدود ۱۵ درصد از مجموع انرژی مورد نیاز خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر، تأمین خواهند کرد. دنیای امروز نیاز مبرم می داند که توجه زیادی برای تولید و استفاده از بیوگاز نشان دهد. اغلب کشورهای پیشرفته طرحهای بزرگی در این زمینه به مرحله اجرا گذاشتهاند، درکشورهای اسکاندیناوی طرحهای بزرگ صنعتی با استفاده از بیوگاز، راهاندازی شده است. کشور سوئد تا سال۲۰۵۰ میلادی، ۴۰% از بازار خودرو خود را به استفاده از بیوگاز مجهز میکند که آن را از فرایند سینیتیک بر روی چوب تأمین میکند. در کشور انگلیس آییننامه کاربرد سوختهای تجدیدپذیر در ترابری این کشور، برای شرکتهای دستاندر کار فعالیتهای انرژی مانند، شرکتهای نفتی، مؤسسات واردکننده نفت و گاز و دیگر نهادهای عرضه کننده سوخت، لازمالاجرا خواهد بود. استفاده از بیوگاز در اغلب کشورهای جنوب شرقی آسیا که با مشکل سوخت فسیلی مواجه هستند، وجود دارد (نجفپور، 1374). از این سیستم برای سه منظور استفاده میکنند: تولید انرژی برای روستاها با قیمت ارزان، بهسازی محیط زیست و جلوگیری از آلودگی آن و تهیه کود حیوانی غنیتر برای کشاورزان. كمبود و افزايش قيمت روز افزون سوختهای فسيلي از يكسو، وفور مواد فسادپذير و سادگي عمل با توجه به هزينههای كم از سوی ديگر، سبب گرديده تا ساختمان دستگاه تخمير و توليد بيوگاز در بسياری از كشورهای اروپايي و حتي آمريكا بصورت يك تكنولوژی ساده و سنتي مورد استفاده قرار بگيرد (عبدلی، 1364). كشورهاي اروپايي عمدتاً با توجه به نداشتن ذخائر نفتي كافي و يا محدوديت آن، آغازگر حركت به سمت استحصال انرژي از منابع تجديدپذير بودهاند و مطالعاتي را جهت يافتن كليه منابع موجود در تبديل به سوخت و انرژي نمودهاند.
در كشورهاي اروپايي نظير بلژيك، دانمارك، فرانسه، يونان، هلند، انگلستان، ايتاليا و ايرلند تا سال 1982 نزديك به 600 هاضم وجود داشته كه از پسماندهاي كشاورزي، فضولات انساني و فاضلابهاي صنعتي تغذيه مينمودهاند. 20% انرژي اروپا تا سال 2020 از طريق بيوگاز تامين خواهد شد. بيوگاز يك روش تأمین انرژی است كه كربني توليد نميكند. مواد منتج شده از گياهان و حيوانات ( نظير فضولات حيواني يا ضايعات گياهي ) در طول دوره ماند (ماندگاري) خود، تا زماني كه تجزيه شوند تنها دياكسيد كربن توليد ميكنند و هيچ گونه انرژی توليد نمينمايند، در حالي كه برق توليد شده از بيوگاز نسبت به انرژیهاي معمول انتشار دياكسيد كربن بسيار كمتري دارد (عمرانی، 1375). 1كيلووات توليد برق با بيوگاز از توليد 7000 كيلوگرم دياكسيد كربن در هر سال جلوگيري ميكند. با توجه به این که امروزه واردات بنزین، بودجه زیادی لازم دارد، میتوان با بهرهگیری از بیوگاز به عنوان منبعی پاک و در دسترس علاوه بر کاهش وابستگی به واردات بنزین و همچنین آلودگیهای ناشی از مصرف بنزین در حملونقل، به حفظ منابع نفت و گاز به عنوان سرمایههای ملی کوشید (ثقفی، 1382).
آشنایی با نحوه تولید و استفاده از بیوگاز در کشورهای دیگر به منظور استفاده ازنکات مثبت تجربیات آنها بسیار مفید است. در ادامه نحوه تولید و استفاده از بیوگاز در چند کشور به اجمال مورد بررسی قرارمیگیرد (عمرانی، 1375):
کره
در كره اهميت توليد بيوگاز به صورت جدي مورد توجه قرار گرفته است؛ بهطوريكه تا سال1975 حدود 30000 واحد بيوگاز در اين كشور فعال بوده است.
چین
اهميت و توسعه بيوگاز در جهان طي سالهاي اخير بسيار مورد توجه قرار گرفته است؛ بهطوريكه تعداد اين دستگاهها در چين از سال 1920 تا 1972 تنها 1300 و بعد از آن تا سال 1985 بالغ بر هفت ميليون برآورد گرديده است (عبدلی، 1364). در اين كشور بيش از 400 ژنراتور بزرگ و كوچك بيوگاز براي مصارف خانگي و صنعتي از انرژي بيوگاز استفاده مينمايند. کشور چین با ابداع نوعي سيستم زراعی همراه با دام توانسته است گیاه و دام را در يك سیستم، در ارتباط با زنجیره ریزهخواری قرار دهد. در این سیستمها برنج محصول زراعی اصلی است، زمانیکه دانه برداشت میشود کاه وکلش، همراه با کود دامی در یک دستگاه هضم کننده بیوگاز به صورت کمپوست در میآید كه متان حاصل از این فرایند برای پختوپز و روشنایی و لجن باقيمانده در دستگاه هضم کننده، برای تولید قارچ خوراکی مورد استفاده قرار ميگيرد. بعد از اینکه قارچ برداشت شد، بقایای ماده آلی هم به عنوان کود آلی به مزارع برنج برگردانده میشود (نجفپور، 1374). این سیستم، از نظر مصرف انرژی و چرخش عناصر غذایی بسیار کارآمد است (شکل 1و2).
وضعيت انرژي هند در مقايسه با ساير كشورهاي توسعه يافته تفاوت بسياري دارد كه حكايت از مجموعهاي از منابع متعدد انرژي، براي تأمين نيازهاي مردم اين كشور دارد. در گذشته، اقدامهاي هند به دليل فعاليت هاي پراكنده و مجزا موفق نبوده است. روند حركت به سمت انرژي هاي نو در هندوستان سه مرحله را پشت سر گذاشته است (عبدلی، 1364):
مرحله اول: در اواخر دهه 1970 و اوايل دهه 1980 بيشتر تلاشها در زمينه بيوگاز، ساخت اجاقهاي مدرنتر و استفاده از انرژي خورشيدي و تلاش براي افزايش آگاهي مردم بود.
مرحله دوم: تأسيس وزارت انرژيهاي غيرمرسوم در سال 1992 بود كه پس از آن مؤسسات و سازمانهاي زيادي درخصوص تأمين سوختهاي مناطق مختلف و با هدف افزايش اشتغال در مراكز روستايي و محلي مشغول فعاليت شدند.
مرحله سوم: فعاليتهاي جاري به صورت منسجمتري انجام شد و بر توسعه فناوريها براي توليد برق از باد، ايجاد نيروگاههاي كوچك آبي، توسعه سيستمهاي تركيبي توليد انرژي از بيوگاز و بيومس تأكيد شد. مجموعه اين تلاشها سبب شد كه از بار مشكلات و سختيهاي تأمين انرژي براي روستائيان و همچنين آلودگيهاي زيستمحيطي در كشور هند به نحو مؤثري کاسته شود. از اقدامهاي مهم انجام شده در حوزههاي مختلف انرژ يهاي تجديدپذير در هند ميتوان موارد زير را نام برد (عدل، 1378):
در سال 200 در هندوستان انرژي بيومس حدود يكسوم كل انرژي مصرفي كشور را به خود اختصاص ميداد، كه 90 درصد آن در مراكز روستايي و 10 درصد در مراكز شهري به مصرف ميرسيد. واحدهاي توليد بیوگاز در كشور هند رواج زيادي پيدا كرده است، به طوري كه هماكنون براي روشنايي منازل و يا معابر نيز در روستاها مصرف مي-شود. پسماندهاي گياهي نيشكر از منابع توليد انرژي است كه نوعي انرژي بيومس بوده و ميتوان توليد انرژي برق حاصل از آن را تا 340 مگاوات در هند افزايش داد. دولت هند در صدد است تا طرحهاي استفاده از اين نوع انرژي را در نواحي مختلف كشور گسترش دهد. از سال 2000 تا سال 2010 ميزان مصر
منابع
ثقفی، محمود (1382) " انرژيهاي تجدید پذیر نوین". انتشارات امیرکبیر، چاپ دوم.
عدل، مهرداد (1378) "برآورد قابلیتهای توليد انرژي از زائدات زيستي". پايان نامه كارشناسي ارشد، دانشکده محيط زيست، دانشگاه تهران.
قارداشي، ابوالقاسم علي و مهرداد، عدل (1379)""گزارش بررسي اقتصادی پروژه زيست توده" .گروه انرژیهای نو، پژوهشگاه نيرو.
قارداشي، ابوالقاسمعلي و عدل، مهرداد (1380) "بيوگاز در ايران". سومين همايش ملي انرژي
پرداخت با کلیه کارتهای عضو شتاب امکان پذیر است.
:: برچسبها:
اصول طراحی و ساخت دستگاه های بیوگاز,دستگاههای بیوگاز,لندفیل,تولید بیوگاز,بیومس,زیست گاز,گاز زیستی,biogas,بیوگاز ,
:: بازدید از این مطلب : 262
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 28 شهريور 1396 |
نظرات ()
|
|
|
|
|